KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Olba Kazılarında Bulunan Mozaik Silifke Müzesinde Koruma Altına Alındı

Bakanlığımız izinleri ile Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Emele ERTEN başkanlığındaki, bir ekip tarafından kazı çalışmaları gerçekleştirilen Mersin İli, Silifke İlçesi, Olba Antik Kenti’nde yapılan 2015 dönemi kazıları sırasında tespit edilen mozaik başarılı bir çalışma ile on altı levha halinde, Silifke Müze Müdürlüğü bahçesinde ayrılan yerde koruma altına alındı.
Yapımında kullanılan tessera büyüklükleri 1 cm.’den az olduğu için son derece ince ve özenli bir yapı gösteren ve yaklaşık 35 metrekare büyüklüğünde olan mozaik; çok sayıda renkli taş ve cam tessera sayesinde renkli, ince ve gösterişli bir görüntü barındırıyor.
İki farklı pano ve bunları birbirinden ayıran baklava dilimi motiflerinden oluşan mozaiğin panolarından birinde, geometrik bezemeler arasında birer kadın ve ortada bir erkek olmak üzere toplam üç portre yer alırken, portrelerin Yunanca yazıtlar uyarınca, Tryphe, Bios ve Lucia (?) olarak tanımlandığı ve yaşamı, lüksü sembolize ettikleri belirtiliyor. Diğer panoda ise, beş tabloda kanatlı ve pelerinli melek  tasviri görülüyor. 
İlk belirlemelere göre M.S 2. yüzyıl sonları ile 3. yüzyılın ilk yarısı arasındaki döneme tarihlenen mozaik ile ilgili restorasyon ve konservasyon çalışmaları ile bilimsel çalışmalara devam ediliyor.

 
Mozaiğin bulunması ve temizlik çalışmaları
 
Mozaiğin bulunması ve temizlik çalışmaları
 
         
Mozaik detay